15 Δεκεμβρίου 2016

Επιστολή Απάντησης Συλλόγου σχετικά με τα συμπεράσματα ημερίδας για το δημογραφικό πρόβλημα


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 12/12/2016 ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ.

Η επιστολή απευθύνεται στον κύριο μιλητή και ο αρμόδιο που διεξήγαγε την Έρευνα κ. ΒΥΡΩΝ ΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ – καθηγητής δημογράφος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ως εκπρόσωπος δημογραφικού συλλόγου και μητέρα τριών παιδιών νοιώθω επιτακτική την ανάγκη να αναφερθώ στην πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με το δημογραφικό και στην οποία αποτελούσατε τον κεντρικό ομιλητή. Αρχικά θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνονται συχνότερα τέτοιου είδους ημερίδες που αφορούν τόσο σημαντικά θέματα όπως το δημογραφικό ζήτημα διότι αν και παλαιότερα οι δημογραφικές μεταβολές μπορεί να παρουσιαζόταν σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα σήμερα μπορούν να προκληθούν μέσα σε λίγα χρόνια.

Οι απόψεις σας είναι σεβαστές και τα νούμερα που παρουσιάζετε στην μελέτη σας ηχούν ένα μήνυμα που σίγουρα όλοι όσοι κοιτάξουν προσεκτικά θα το καταλάβουν. Ότι η Ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη τη γέννηση παιδιών. Ποιοι είναι εκείνοι οι λόγοι οι οποίοι όμως εμποδίζουν τους νέους ανθρώπους να γεννήσουν έστω και ένα παιδί; Υπάρχουν κατά την άποψή μου οι άμεσοι λόγοι στους οποίους ανήκουν η έλλειψη εργασίας, η έλλειψη υποδομών δηλαδή κρατικών βρεφονηπιακών σταθμών και άλλα αντίστοιχα. Υπάρχουν όμως και οι έμμεσοι λόγοι που θεωρώ ότι είναι οι σημαντικότεροι. Ένας εξ’ αυτών είναι η έλλειψη γνώσεων για τις συνέπειες του δημογραφικού προβλήματος . Τι θα συμβεί αν σε τριάντα χρόνια ο πληθυσμός της Ελλάδας μειωθεί κατά διψήφιο ποσοστό; Πού, Πώς και με Ποιό τρόπο θα στηριχτεί η οικονομία όταν οι εργαζόμενοι θα είναι λιγότεροι από τους συνταξιούχους; Κάθε ασφαλιστικό σύστημα το οποίο δεν βάζει σαν παράμετρο το δημογραφικό είναι εξ ορισμού αποτυχημένο.

Πέραν των παρατηρήσεών μου σχετικά με το δημογραφικό πρόβλημα θα αναφερθώ και στο τι οφείλει να πράξει η εκάστοτε κυβέρνηση μαζί με όλους όσους αποτελούν τη εκπροσώπηση του λαού. Θα πρέπει με μέτρα να πείσουν τις γυναίκες να γεννήσουν παιδία , πρώτο, δεύτερο , Τρίτο ή και περισσότερα . Μια γυναίκα που έχει γεννήσει ένα παιδί μπορεί πιο εύκολα να αποφασίσει για την απόκτηση δεύτερου ή και τρίτου ή και περισσοτέρων αφού ήδη έχει δημιουργηθεί η «οικογενειακή υποδομή» που χρειάζεται. Είναι λανθασμένο να σκεφτόμαστε ότι το πρόβλημά μας θα το λύσουμε αν κάθε γυναίκα γεννήσει έστω και ένα παιδί , το πρόβλημα κατά την άποψή μου θα λυθεί αν κάθε γυναίκα αποφασίσει να γεννήσει, ακόμα, ένα παιδί. Με βάση την παραπάνω λογική το κράτος επιδότησε κάθε παιδί δημιουργώντας μια στοιχειώδες κοινωνική υποδομή αν και το ποσό των 40€ τον μήνα στην καλύτερη περίπτωση επαρκεί για την κάλυψη μικρού μέρους των αναγκών ενός παιδιού.

Σχετικά με τις πολυμελείς οικογένειες, τριών τέκνων και άνω, θα αναφερθώ αναλυτικότερα. Τι είναι εκείνο το οποίο κάνει ένα ζευγάρι να αποκτήσει τρία τέκνα και άνω, το πενιχρό επίδομα που εισπράττει από το κράτος και το οποίο ανέρχεται σε 500€ ανά παιδί τον χρόνο; Είναι θλιβερό να πιστεύεται ότι μια γυναίκα αποκτά τόσα παιδία για να εισπράξει ένα επίδομα, είναι λάθος αυτό το σκεπτικό. Μια οικογένεια δημιουργείται με βάση την αγάπη μας για τα παιδιά μας και κυρίως θέτοντας στόχο μέσα μας, τα παιδιά μας να μεγαλώσουν , να μορφωθούν, να γίνουν σωστοί άνθρωποι και να στελεχώσουν αυτή την κοινωνία με χρήσιμους πολίτες οι οποίοι ίσως και να μπορέσουν αυτό που η δική μας γενιά δεν θα το καταφέρει, ίσως και να μπορέσουν ξανά να σηκώσουν την Ελληνική σημαία ψηλά και να ανακτήσουν την ουσιαστική κυριαρχία της χώρας μας. Πως όμως μια πολυμελής οικογένεια θα μπορέσει να προσφέρει όλα εκείνα τα εφόδια ,που τα παιδία μας χρειάζονται, όταν το κράτος αποτελεί φοροεισπρακτική μηχανή, όταν θεωρεί τα παιδία μας τεκμήριο , όταν δεν μας βοηθά με τον ανταποδοτικό τρόπο που μας αξίζει; Το επίδομα μας δεν αποτελεί επίδομα απόρων , το επίδομα μας αποτελεί ανταποδοτικό μέτρο για αυτά που προσφέρουμε στην κοινωνία που ενώ άλλοι σκέφτονται να κάνουν έστω και ένα παιδί εμείς αγωνιζόμαστε να τα καταφέρουμε με δυο, τρεις και παραπάνω δουλειές ώστε να μεγαλώσουμε το λιγότερο τρία παιδιά!!! Είναι σωστό, να στραφούμε όλοι μαζί σε κάθε γυναίκα και να την πείσουμε να κάνει έστω και ένα παιδί και εμείς οι γυναίκες που έχουμε τόσα παιδία μπορούμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Είναι όμως και δίκαιο να αγκαλιάσουμε την πολυμελή οικογένεια, να την στηρίξουμε, να στραφούμε και προς αυτή που τόσα χρόνια επανδρώνει την χώρα μας με χρήσιμους για την κοινωνία πολίτες.

Μετά τιμής,
Βασσιούλα Γεωργία

Όταν γεννιέται ο Χριστός γεννιέται μαζί Του και η ελπίδα για ένα κόσμο χωρίς βία, γεμάτο αγάπη και ειρήνη. Εύχομαστε η αγάπη και η χαρά να φωλιάσει στις καρδιές των ανθρώπων και να τις ζεστάνει, προσθέτοντας μια νότα ευτυχίας στη δύσκολη καθημερινότητα αυτής της εποχής.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ

Κυριακή
25
Σεπτεμβρίου
Ευφροσύνης οσίας, Τάττης μάρτ.
shopping
polispost
aias ekptoseis
Ελάτε σε Επαφή Μαζί Μας

Ξενοπούλου 3, Άρτα
2681024943
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σύλλογος Τριτέκνων Ν. Άρτας ©